از شروع تا سرانجام خلیفه بی رحم داعش

به گزارش وبلاگ سحر وب، نیروهای نظامی بغدادی را جنگجویان پیاده و بمب گذاران انتحاری تشکیل می دادند که به تدریج تعداد افراد انتحاری پیشی گرفت.

از شروع تا سرانجام خلیفه بی رحم داعش

با مرگ ابوبکر بغدادی خلیفه خودخوانده گروه داعش، این گروه تروریستی نماد و رهبر خود را از دست داد، اما آیا می توان گفت که با مرگ این خلیفه بی رحم خود خوانده، خطر تروریسم و بنیادگرایی در منطقه خاورمیانه و دنیا ریشه کن شده است؟

به گزارش وبلاگ سحر وب، وب سایت روزنامه ایندپندنتبریتانیا در مطلبی به قلم پاتریک کاکبرن مرگ رهبر داعش را از این زاویه مورد آنالیز قرار داده است.

نویسنده بر این باور است که بغدادی خود زمینه های شکست گروه تحت رهبری اش را فراهم ساخته؛ با این حال مرگ بغدادی به معنای خاتمه کار داعش نخواهد بود و تروریست های این گروه همچنان به صورت پراکنده تهدیدی برای صلح و امنیت منطقه خاورمیانه و دنیا باقی خواهند ماند:

مرگ بغدادی، خلیفه خود خوانده دولت اسلامی عراق و شام (داعش)، باعث ریشه کن شدن داعش نمی گردد. با وجود اینکه خاتمه البغدادی خاتمه داعش نخواهد بود، اما به هر حال می تواند ضربه ای بزرگ به این گروه جهادی وحشی بزند.

بغدادی در منطقه بریشا در شمال استان ادلب در شمال غربی سوریه و درست در نزدیکی مرز ترکیه مخفی شده بود. خود مخفی شدن او در این مکان باعث تعجب شد چرا که تا پیش از این همه تصور می کردند وی در بیابان های منطقه مرزی سوریه و عراق پنهان شده، منطقه ای که اتفاقا هنوز هم تحت سیطره داعش است.

داعش در این چند ساله هرگز در ادلب حضور نداشته و این منطقه عملا در اختیار رقبای جهادی این گروه بوده است. شاید اساسا البغدادی به همین خاطر این محل را برای مخفی شدن انتخاب نموده بود.

باوجود اینکه ابوبکر البغدادی، از مدت ها پیش در حال فرار بود، اما همچنان مرد شماره یک پیروانش به حساب می آمد، به همین خاطر هم تشکیلات داعش سعی می کرد او را زنده و مخفی نگه دارد. مرگ او اگرچه گواه این نکته است که داعش دیگر نماد خود را از دست داده، اما نباید فراموش کرد که این گروه هنوز هم می تواند به عنوان یک نیروی پراکنده به فعالیت خودش ادامه دهد. با افزایش هرج و مرج در سوریه به دنبال حمله ترکیه به نمودها و خروج آمریکا از این کشور حالا شرایط بیش از گذشته برای فعالیت داعشی ها مهیا شده است.

زندگی رهبر داعش هم به مانند نحوه کشته شدنش مرموز بود، هرگز روشن نشد تاسیس داعش که قبلاً به عنوان قسمتی از القاعده عراق فعالیت می کرد، چگونه صورت گرفت.

بغدادی در حال خواندن خطبه خلافت خودخوانده در مسجدی در شهر موصل عراق در ژوئن 2014/ عکس: تایم

نام واقعی البغدادی، ابراهیم آواد ابراهیم علی البدری ال سامرایی بود. او در سال 1971 در خانواده ای اهل سنت در سامرا، شمال بغداد به دنیا آمد. البغدادی در سال 2004 توسط نیروهای آمریکایی بازداشت و زندانی شد، اما از آن جایی که در آن مقطع خطر خیلی محسوسی به حساب نمی آمد تنها بعد از 10 ماه آزاد شد.

او در سال 2010 عملا پایه های داعش را بنیان نهاد و به عنوان رهبر این گروه خودش را معرفی کرد. در آن موقع این جنبش چندان شناخته شده نبود و حوزه نفوذش محدود به بعضی مناطق موصل و اطراف آن که از گذشته محل جولان القاعده عراق به حساب می آمد، می شد. البغدادی تجربیات نظامی گران بهایی از دوران جنگ با آمریکایی ها و دولت عراق در سال های بعد از 2003 به دست آورده بود و همین مساله او را فرد قدرتمندی ساخته بود که دشمنانش به آن واقف نبودند.

بعد از شروع قیام های عربی در سال 2011، به ویژه در سوریه، البغدادی و گروهش داعش فرصت پیدا کردند تا از خلاء قدرت در سوریه استفاده نموده و مناطقی را به تصرف خود در بیاورند. البغدادی همزمان شبه نظامیانی را تحت عنوان جبهه النصره در جنگ سوریه تجهیز کرد، هرچند که وابستگی جبهه النصره به داعش در ابتدا بر کسی آشکار نبود.

ارتباط بین این دو گروه زمانی در سال 2013 فاش شد که رهبر داعش کوشش نمود مجددا اقتدار خود در خصوص النصره، که موفقیت های بسیاری هم در جنگ سوریه به دست آورده بود، اعمال کند. وقتی بخشی از جبهه النصره این مسئله را قبول نکرد، البغدادی با عزل رهبران این گروه مقدمات جنگی داخلی بین داعش و جبهه النصره را فراهم کرد. بعد از این اتفاق ها بود که سال بعد ابوبکر البغدادی رسما تشکیل دولت اسلامی عراق و شام را اعلام داشت.

در عراق نیز البغدادی خوش شانس بود چرا که به واسطه انشقاق موجود بین جامعه سنی این کشور و دولت شیعه توانست در بین سنی ها نفوذ قابل توجهی کسب کند، ضمن اینکه نیروهای امنیتی عراق نیز در آن موقع به علت فساد و تسویه حساب های سیاسی عملا ناکارآمد شده بود.

هنگامی که داعش موصل را در ژوئن 2014 تصرف کرد و البغدادی در مسجد این شهر خودش را خلیفه دولت تازه تأسیس اش نامید، دنیا شگفت زده شد. در ادامه هم داعش به تدریج مقاومت اندک نیروهای امنیتی در تکریت شمال بغداد و پالمیرا شرق دمشق را شکست و به پیروزی های چشمگیری دست یافت.

بعد از این پیروزی ها داعشی ها دولتی را تأسیس کردند که وسعت آن به اندازه کل مرز های انگلیس بود، آن ها شیعیان و ایزیدی ها را قتل عام نموده و تصاویر این جنایت ها را به صورت ویدئویی به نمایش عمومی گذاشتند. هدف این اقدام آن ها هم جز ایجاد ترس و دلهره در بین مخالفان و تهییج همراهان به مقاومت نبود.

این جنایت آشکار علیه مخالفان حکومت داعش، نمونه ای از شیوه حکومت داری ابوبکرالبغدادی بود. به عقیده البغدادی و گروهش دنیا به دو قسمت تقسیم می شد، یک بخش نور و روشنی که داعش بر قله آن ایستاده بود و دیگری تاریکی که از نظر آن ها همه دنیا جزو آن بودند! این رویکرد در ایجاد انگیزه برای جنگجویان متعصب این گروه اتفاقا کارساز هم بود و به آن ها القا می کرد که همه افراد غیر داعشی دشمنانی شیطانی هستند که باید کشته شوند. طی این مدت خلیفه (خود خوانده) در حال جنگ با تمام دنیا بود از دولت سوریه و مخالفان او گرفته تا روسیه و آمریکا، ترکیه و عربستان سعودی و بقیه کشورها. به طور کلی شاید البغدادی داعش را به پیروزی های بزرگ و غیر منتظره ای رسانده باشد، اما همزمان خود او باعث شکست آن هم شد.

بغدادی در مخفی گاه/عکس: ان بی سی

نیروهای نظامی وی را جنگجویان پیاده و بمب گذاران انتحاری تشکیل می دادند که به تدریج تعداد افراد انتحاری پیشی گرفت. در سال 2014، نمودهای استقلال طلب در عراق و سوریه که ابتدا می خواستند بی طرف بمانند، مورد هجوم داعش قرار گرفتند. این حمله داعش به کرد ها بود که باعث شد آمریکا و ائتلاف وارد میدان شده و مواضع این گروه را بمباران نمایند. بعد از آخرین پیروزی های داعش در سال 2015 در رمادی و پالمیرا به تدریج روند افول این گروه شروع شد.

محل مخفی شدن البغدادی طی این 2 سال یعنی بعد از فرار وی از موصل در زمان بازپس گیری آن توسط ارتش عراق نامشخص بود. شکست نظامی بزرگ داعش به تدریج از دو سال پیش یعنی سال 2017 با از دست رفتن موصل در عراق و سپس رقه - پایتخت خلافت خود خوانده- در سوریه شروع گشت. البغدادی طی این مدت گاهی از خودش پیغام های ویدیویی منتشر می کرد، اما جالب اینکه در هیچ کدام از این پیغام ها پاسخی برای چرایی فروپاشی خلافت اش نداشت. او در این پیغام ها تنها پیروانش را تشویق به انجام حملات تروریستی به اهداف غیرنظامی در سراسر دنیا از منچستر تا کلمبو می کرد.

در این 2 سال بارها در رسانه ها اعلام شدکه وی کشته یا زخمی شده، اما هر بار دوباره مقابل دوربین ظاهر می شد. داعش هم در این مدت امیدوار بود که دوباره پیروزی های فوق العاده خود بین سال های 2011 تا را 2014 تکرار کند، اما ترس از این موضوع باعث شده بود که دیگر کسی برای بار دوم غافلگیر نگردد. در خاتمه کاملا قابل پیش بینی بود که دیگر بعد از از دست رفتن آخرین پایگاه های داعش، البغدادی نتواند بیش از این مخفی بماند.

منبع: عصر ایران

به "از شروع تا سرانجام خلیفه بی رحم داعش" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از شروع تا سرانجام خلیفه بی رحم داعش"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید