نقد فیلم پلتفرم؛ در نکوهش جامعه معاصر انسانی

به گزارش وبلاگ سحر وب، فیلم پلتفرم محصول شبکه نتفلیکس ناگهان فضای اینترنت را به تسخیر خودش درآورد. این روزها تقریبا همه در فضای مجازی از تجربه دیدن پلتفرم می نویسند. جدا از این که نتفلیکس حالا با محصولات اریجینال سینمایی هم توانسته اسم و رسمی برای خودش پیدا کند، این فیلم اسپانیایی با ساختاری متفاوت به مفهومی می پردازد که خیلی ها را مجذوب خودش نموده است.

نقد فیلم پلتفرم؛ در نکوهش جامعه معاصر انسانی

این اولین فیلم بلند گالدر گازتلو اوروتیا، کارگردان اسپانیایی است و به لحاظ ایده و میزانسنی که داستان در آن اتفاق می افتد جالب توجه است. فیلمی با مدت زمان مناسب یک ساعت و نیم که همه قصه اش در فضای بسته یک زندان اتفاق می افتد اما این زندانی معمولی نیست بلکه زندانی عمودی است.

میزانسن حفره یا همان زندانی که کاراکترهای در آن حبس شده اند کاملا تئاتری است. یک لوله مکعب شکل طولانی که به طبقات مختلف تقسیم شده است. طبقاتی که درواقع اشاره ای به طبقات اجتماعی هستند. قصه فیلم برخلاف چیزی که ممکن است به نظر برسد پیچیدگی چندانی ندارد. در هر طبقه از این حفره 333 طبقه ای دو نفر هم سلول هستند. نکته اش این جاست که قبل از زندانی شدن از هر کدام از آن ها درباره غذای محبوب شان سوال نموده اند تا آن را در منوی زندان بیاورند. در طبقه صفر یا همکف آشپزخانه عظیم و آشپزان و سرآشپز است که می تواند نمادی از ابرقدرت ها و سیاستمداران باشد. آن ها غذاها را آماده می نمایند و روی یک سکو می گذارند و از این جاست که دنائت بشری به تصویر کشیده می گردد.

سکوی غذا برای مدتی در هر طبقه می ایستد. طبیعی است که طبقات بالاتر با انواع و اقسام تنوع غذایی به صورت کامل روبه رو هستند اما هر چه آن ها می خورند از میزان غذا کم می گردد و پسماندهایشان به طبقات پایین تر می رسد و از طبقه دویست و چندم به بعد دیگر اصلا غذایی نیست.

حرص و آز و طمع جزو هفت گناه کبیره انسان هاست. کارگردان اسپانیایی برای نشان دادن کراهت این گناه از هیچ صحنه مشمئزنماینده ای روگردان نیست. در سلول های پایین تر وقتی برای مدتی غذا به آدم ها نمی رسد خوی حیوانی شان تشدید می گردد و حتی دست به کشتن یکدیگر می زنند تا از گوشت بدن هم سلولی شان تغذیه نمایند. اگر این چند جمله حالتان را بد کرد فیلم را نبینید چون کارگردان با صراحت هر چه تمام تر همه این لحظه ها را نمایش می دهد.

هر کسی می تواند برای ورود به حفره چیزی به همراه داشته باشد. اکثرا با وسایل دفاعی مثل چاقو و غیره می آیند. این وسط یک نفر خودخواسته با کتاب دن کیشوت سروانتس راهی حفره شده تا بتواند در ازای زمان ماندن در حفره یک مدرک دانشگاهی معتبر کسب کند. گورنگ که کتاب و تفکر را به هر چیز دیگری ترجیح داده و قاعدتا نماینده بخش برتر بشر یعنی عقل و دانش است، قهرمان قصه ماست.

همه نمادها آماده است تا کارگردان حرفش را با نمایش آن ها بزند. مشکل فیلم پلتفرم این جاست که در نهایت حرف خیلی پیچیده ای ندارد حتی اگر حرفی که می خواهد بزند به خصوص این روزها از اهمیت خاصی برخوردار باشد.

فیلم از شکاف طبقاتی می گوید و بی اعتنایی طبقات بالاتر به طبقه پایین تر که در نهایت باعث می گردد طبقه پایین تر رحم و شفقت را فراموش کند. فیلم برف شکن بونگ جون هو همین مفهوم را در یک قطار به شکل ظریف تر و سرگرم نماینده تر و تماشایی تری روایت نموده بود.

فیلم از حرص و آز بشر حرف می زند که به سهمش قانع نیست. در ادامه فیلم متوجه می شویم که اگر هر طبقه به سهم خودش قناعت کند همه طبقات سیر می شوند. ولی در نشان دادن این حرص و طمع با نماهای متعدد به دندان کشیدن ران مرغ و خوردن برنج با کف دست و خلاصه نمایش زشتی چنان افراط شده که دیدن فیلم را به کار دشواری بدل می نماید.

فیلم از این می گوید که چه طور در شرایط خاص آدم ها خوی انسانی شان را ممکن است کنار بگذارند و حتی قهرمان مان هم برای لحظاتی دچار دنائت می گردد. تنها نکته اش این جاست که گورنگ سریع خودش را پیدا می نماید. گورنگی که در کتاب دن کیشوت که با خودش آورده استحاله پیدا می نماید و بعد از یافتن یک سانچو پانزای سیاهپوست دست به حمله می زند منتها دشمن او آسیاب بادی های فرضی نیستند. دشمنش جهل و حرص و آز مردم عادی و بهره کشی ابرقدرت هاست.

همه این حرف ها هر چند نگرانی های جامعه معاصر انسانی هستند اما زاویه نگاه صریح و خشن پلتفرم نکته جدیدی ندارد. تکرار مکررات است و به همین دلیل متوجه نمی شوم چرا با این حد از ستایش روبه رو شده است؟ از آن فیلم هایی است که می خواهد نشان بدهد حرف های مهمی می زند، که در این مورد حرف هایش واقعا مهم هستند اما با نمادپردازی بیش از اندازه پیچیده نمایی می نماید. حتی نمادپردازی های فیلم هم عمیق و پیچیده نیستند. همه چیز بیش از اندازه گل درشت است که البته با توجه به شیوه سبعانه کارگردانی اثر به نظر می رسد این گل درشتی تعمدی بوده است.

البته همچنان میزانسن آن حفره و ساختاری که کارگردان ایجاد نموده جذاب و به لحاظ بصری و مفهومی قابل تامل است اما در پرورش کاراکترهایش چندان پیروز عمل ننموده است. پلتفرم اصلا همان طور که از اسمش پیداست بیشتر به فضا می پردازد تا شخصیت (پلتفرم در لغت به معنای سکوست و به همان سکوی پر از غذا اشاره دارد که همه مباحث فیلم حول آن می چرخد). یک ایده اولیه جذاب و یک ساختمان جذاب تر همه چیزی است که فیلم پلتفرم از آن بهره می برد و به همین دلیل به نظرم روینمودها به فیلم به قول معروف اووریتد بوده و آن را بیش از حد تحویل گرفته اند. فیلم دریچه جدیدی به روی تماشاگرش باز نمی نماید. به لحاظ زیبایی شناسی گاهی پیروز است و گاهی از شدت بی پرده بودن و صراحت مشمئزنماینده می گردد. به لحاظ نگاهش به انسان هم فیلم بیش از اندازه خصمانه ای است.

خوب که نگاه کنیم پلتفرم دیدگاه فاشیستی نسبت به انسان دارد. آدم های سکو به جز قهرمان ما که با کتابش به آن جا آمده، تحت تاثیر شرایط از عواطف انسانی کاملا بی بهره اند. کارگردان غیرمنصفانه همه انسان های حفره را آدم هایی اسیر حرص و طمع معرفی نموده که فقط یک منجی می تواند نجات شان بدهد. آن هم نه منجی که خود آن ها صدایش نموده اند. کسی نجات دهنده می گردد که خودش نور را دیده و می خواهد دنبال آن برود. بقیه جلوی راهش را می گیرند و تنها راه نجاتشان این است که توسط همان منجی سرکوب بشوند. پلتفرم به انسان و روحیه انسانی ایمان ندارد و ایده راه نجاتش توسط یک فرد و آن هم با سرکوب دیگران حاصل می گردد.

بگذریم که به لحاظ توسعه و بسط قصه، هر چند طرح اولیه درخشان است، فیلمنامه لاغر است و یک سوم میانی آن فقط به ضرب و زور صحنه های پر از خشونت مخاطب را می کشاند. نمی گردد به طراحی صحنه درخشان فیلم اشاره نکرد که از نقاط قوتش است و بار فیلمنامه را هم به دوش می کشد و به مخاطب همان حس خفگی در چارچوب زندان را القا می نماید.

پلتفرم از آن فیلم هایی است که به هر حال در اولین نمایش اش در جشنواره تورنتو سر و صدای زیادی به پا کرد و باید آن را دید. تحلیل کرد. از آن عبرت گرفت اما فریب ظاهر پیچیده اش را هم نخورد.

نقد فیلم پلتفرم بازتاب دیدگاه های شخصی نویسنده است و لزوما موضع وبلاگ سحر وب مگ نیست.

معرفی فیلم هایی که حالتان را خوب می نماید؛ کمدی که تحویلش نگرفتند

13 سریال برای سرگرم شدن در روزهای کرونا

منبع: دیجیکالا مگ

به "نقد فیلم پلتفرم؛ در نکوهش جامعه معاصر انسانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نقد فیلم پلتفرم؛ در نکوهش جامعه معاصر انسانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید